Toisen Alaskan uudet tuulet

Sanotaan, että uudella yrityksellä kestää keskimäärin kahdesta kolmeen vuotta vakiinnuttaa toimintansa. Nämä yritysten kolme kriittistä alkuvuotta sisältävät helposti myllerryksiä, kun toimintaa joudutaan sopeuttamaan todellisen (vs. ennakoidun) toimintaympäristön realiteetteihin. Muuttuvilla markkinoilla menestyminen ja paikkansa löytäminen edellyttävät niin yrityksiltä kuin yksilöiltäkin älykästä reagointia. Eikä osuuskunta kollektiivisena yritysmuotona tee tästä minkäänlaista poikkeusta.

Tätä kirjoittaessani osuuskunta Toinen Alaska on ollut toiminnassa reilut kaksi ja puoli vuotta. Tänä aikana Toinen Alaska on käynnistänyt toimintansa ja laajentanut jäsenistönsä 14 hengen vahvuiseksi. Myllerryksiä ja kasvukipujakin on toimintaan mahtunut.

Keväällä 2016 tapahtui toimintamme tähän asti suurin muutos keskeisten toiminnan käynnistäjien siirryttyä sivuun elämäntilanteiden muutosten takia. Tästä alkanut siirtymävaihe on näkynyt hiljaisuutena mm. sosiaalisen median kanavissamme ja erityisesti tässä blogissa. Mutta ei hätää, olemme pinnan alla porskuttaneet päättäväisesti eteenpäin ja lähiviikkojen aikana päivitämme nettisivuillemme tietoja Toisen Alaskan uusista tuulista.

Aloitetaan näkyvimmästä muutoksesta: toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten vaihtumisesta.

Aloitetaan näkyvimmästä muutoksesta: toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten vaihtumisesta. Käytän tilaisuuden samalla hyväksi pienen toimintakertomuksen kirjoittamiseksi sekä kiitosten jakamiseen niille keille se kuuluu.

Toinen Alaska 2014–2016

Toinen Alaska alkoi muutaman ihmisen pohdiskeluista muuttuvien työolosuhteidensa edessä. Haussa oli samanhenkisten luovien alojen ammattilaisten kollektiivi, joka pystyisi tarjoamaan jäsenilleen työllistymisen turvan. Osaamista löytyi erityisesti kustannus-, toimitus- ja graafisilta aloilta, vaikka muidenkin alojen osaajia hyväksyttiin joukkoon (esim. kouluttaminen ja kalevalainen jäsenkorjaus). Hihat laitettiin heilumaan ja pian oli pystyssä osuuskunta ja iskevä slogan: ”Toinen Alaska – luovan ilmaston ammattilaisia.”

Hankittiin työhuone ja tilitoimisto. Työhuone osoittautui ensivuosille turhaksi taakaksi, mutta siitä huolimatta osuuskunnan toiminnan perusta vakiintui ja jäsenmääräkin nousi parin vuoden aikana osuuskunnan perustaneista kahdeksasta jäsenestä nykyiseen neljääntoista. Toinen Alaska alkoi kantaa.

Ensimmäiset vuodet kuluivat virastojen, verohallinnon ja vakuutusyhtiöiden välisiä tanssiaskeleita opetellen. Kaikesta selvittiin kunnialla – ja muutamaa kokemusta rikkaampana.

Ensimmäiset vuodet kuluivat virastojen, verohallinnon ja vakuutusyhtiöiden välisiä tanssiaskeleita opetellen. Myöskään taloushallinnonkuviot eivät olleet mitenkään itsestään selviä, tilitoimistokin päätyi vaihtoon ensimmäisen puolentoista vuoden jälkeen. Mutta kaikesta tästä selvittiin kunnialla ja muutamaa kokemusta rikkaampana…

Vuoden 2016 puolessavälissä osuuskunnan lukuun töitä tekee 2 vakituista kokoaikaisen työn tekijää. Kausi- tai projektiluonteisia työntekijöitä osuuskunta työllistää vaihtelevasti keskimäärin 2–3 henkilöä kuussa. Vaihtuvalukuinen palkansaajien joukko johtuu siitä, että monet jäsenistämme tekevät töitä kauttamme sivuluonteisesti muun työn tai opintojen ohessa.

heidi-ta-1annukka-ta-1-crop

Toinen Alaska kiittää puheenjohtajaansa Heidi Moisiota (vas.) ja toimitusjohtajaansa Annukka Aholaa (vas.)  osuuskunnan eteen tehdystä työstä.

Uuden yrityksen perustaminen on aina hyppy tuntemattomaan, joka vaatii
ennakkoluulotonta rohkeutta ja reippautta tarttua toimeen. Into saada pyörät pyörimään saa hommat rullaamaan: asiallisista asioista otetaan selvää ja hommat laitetaan käytännön kautta toimimaan. Yksittäiset tekijät ovat suuressa roolissa yrityksen ja osuuskunnan alkumetreillä. Näin oli myös Toisen Alaskan tapauksessa.

Toinen Alaska kiittääkin sydämellisimmin perustavia jäseniään ja ensimmäisten vuosien hallituslaisia – Annukka Aholaa, Mia-Elina Aintilaa, Helinä Kuuselaa, Arto Kuusterää, Heidi Moisiota, Anu Monosta, Anne Vaténia ja Panu Väänästä – tärkeästä uraauurtavasta työstä. Erityisen suuret kiitokset kuuluvat ensimmäisen vuoden työteliäälle ja tunnontarkalle sihteerillemme Anne Vaténille, puheenjohtajalle Heidi Moisiolle sekä toimitusjohtajalle Annukka Aholalle, joita ilman Toista Alaskaa ei tänä päivänä olisikaan.

Toinen Alaska 2016–

Kuten edellä vihjattiin, vuoden 2016 osuuskuntakokous tiesi merkittäviä muutoksia ja hallitus koki perusteellisen uudistuksen. Tällä hetkellä hallitusvastuuta kantavat Annukka Ahola varajäsenenä, varsinaisina hallituksen jäseninä Mia-Elina Aintila, Hemmo Määttänen (varapuheenjohtaja), Anni Kössi (sihteeri), Niina Lappalainen, Anu Mononen ja Salla Veteläinen.

Samassa yhteydessä edellisen vuoden puheenjohtaja Heidi Moisio luovutti paikkansa varapuheenjohtajan pestistä aiemmin huolehtineelle Anu Monoselle ja Annukka Aholan tilalle toimitusjohtajaksi astui Mia-Elina Aintila, joka on aiemmin huolehtinut vaihtuvista vastuista osuuskunnan hallinnon ja tapahtumien järjestämisen parissa.

anu-ta-1me-ta-copy

Tällä hetkellä Toisen Alaskan ruoria pitävät puheenjohtaja Anu Mononen (vas.) ja toimitusjohtaja Mia-Elina Aintila (oik.).

Uusi puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ovat käyttäneet kevään ja kesän osuuskunnan toiminnan perusteisiin syventyen. Vihdoin syksyä kohden alamme olla valmiita suuntaamaan katseemme myös osuuskunnan tulevaisuuteen – ja katse on voimakkaasti eteenpäin.

Toivotan sekä itseni että Anun puolesta kaikille jäsenillemme, asiakkaillemme sekä luovien alojen osuuskuntatoiminnasta kiinnostuneille oikein antoisaa, luovuudentäyteistä syksyä!

– Mia-Elina Aintila
osk Toisen Alaskan toimitusjohtaja